top of page

Terungkai! - 5 Mitos Biasa tentang Penjagaan Mata

Mitos Biasa tentang Penjagaan Mata
Imej: Adakah lobak merah merupakan solusi untuk masalah mata?

Dalam artikel ini, kita akan secara ringkas membincangkan mitos-mitos biasa yang dipercayai orang tentang penjagaan mata.


Mitos 1: Anda perlu makan lobak untuk meningkatkan penglihatan mata anda

Lobak memang kaya dengan vitamin A, yang merupakan elemen penting untuk fotoreseptor. Namun, lobak bukanlah satu-satunya sumber vitamin ini. Sebenarnya, dengan memakan diet seimbang, anda akan mendapatkan semua vitamin A yang anda perlukan, tanpa mengira sama ada anda mengambil lobak atau tidak. Ini juga bergantung kepada keadaan mata dan sejauh mana perkembangan penyakit.


Mitos 2: Tidak mengapa berenang dengan lensa sentuh sekali-sekala

Walaupun berenang dengan lensa sentuh mungkin kelihatan mengujakan, ia boleh menyebabkan jangkitan serius pada mata anda. Ini kerana kolam renang dan pantai adalah tempat kumpulan pelbagai jenis kuman, pencemaran dan/atau bahan kimia yang akan diserap atau ditempatkan dalam lensa sentuh anda, menyebabkan jangkitan bakteria yang serius atau keiritasian. Beberapa orang mungkin berkata, "Sudah pernah, tak apa. Tidak terjadi apa-apa." Saya akan kata lebih baik berhati-hati daripada menyesal. Nasib baik mungkin tidak selalu berada di pihak kita.


Mitos 3: Semua jenis cermin mata gelap akan melindungi mata anda dari kerosakan matahari. Lebih gelap, lebih baik.

Mitos ini sebahagian adalah betul, bergantung kepada jenis lensa cermin mata anda. Orang sering percaya bahawa warna gelap melindungi mata mereka dari matahari. Walau bagaimanapun, walaupun cermin mata ini memudahkan penglihatan, cahaya UV berbahaya yang dipancarkan oleh matahari akan bergerak melalui cermin mata ke dalam mata anda. Sebaliknya, semasa anda membeli cermin mata, pastikan bahawa mereka datang dengan bahan yang memantulkan sinar UV yang berbahaya.


Mitos 4: Semua Cahaya Biru Adalah Buruk Untuk Anda

Melihat komputer untuk jangka masa yang panjang boleh menyebabkan penyalahgunaan mata digital atau sindrom penglihatan komputer. Gejala termasuk mata yang merah, kering atau sakit, sakit kepala atau penglihatan kabur. Cahaya biru yang berkaitan dengan peranti elektronik telah mendapat reputasi buruk kerana tidak sihat dan menyebabkan kerosakan pada mata kita. Walau bagaimanapun, jenis cahaya biru tertentu adalah positif dan sihat untuk tubuh kita. Para saintis telah menentukan bahawa orang yang mengalami Gangguan Affective Musiman, jenis kemurungan musiman, mengalami pola tidur yang lebih baik apabila mereka terdedah kepada dos besar cahaya biru semasa siang atau secara artifisial pada satu waktu siang.


Mitos 5: Duduk Terlalu Dekat dengan TV Tidak Baik

Ibu bapa mungkin panik apabila melihat anak mereka duduk terlalu dekat dengan TV. Sebaliknya, penyelidik mendapati bahawa kebiasaan ini tidak biasanya menyebabkan sebarang kerosakan kekal pada penglihatan kanak-kanak. Akademi Oftalmologi Amerika (AAO) mengatakan bahawa kanak-kanak sebenarnya boleh memberi tumpuan dekat tanpa rasa penat, jadi mereka sering membangunkan kebiasaan duduk di depan televisyen atau memegang bahan bacaan dekat dengan mata mereka. Walau bagaimanapun, duduk dekat dengan TV mungkin menjadi tanda rabun dekat. Namun begitu, tidak ada salahnya untuk mengajar mereka bahawa menonton TV dari jarak yang selamat adalah kebiasaan yang baik.


Kesimpulan

Sebab-sebab di sebalik populariti mitos ini adalah pelbagai dan termasuk keuntungan kewangan, cerita rakyat, dan salah faham tentang anatomi dan fisiologi mata. Kami berharap artikel ini berjaya membawa cahaya kepada kesilapan anggapan umum yang orang ramai miliki tentang penjagaan mata. Untuk nasihat perubatan yang bertauliah, jangan ragu untuk menghubungi kami.

2 lihatan0 komen

Siaran Terkini

Lihat Semua

Kommentare


bottom of page