top of page

PENYAKIT MATADANGANGGUAN

Sama ada di Malaysia atau di seluruh dunia, penyakit mata memberi kesan kepada populasi yang besar tanpa mengira usia penghidapnya. Banyak penyakit mata tidak mempunyai gejala awal. Mereka mungkin tidak menyakitkan, dan anda mungkin tidak melihat sebarang perubahan dalam penglihatan anda sehingga penyakit itu menjadi agak maju. Satu-satunya cara terbaik untuk melindungi penglihatan anda adalah melalui pemeriksaan mata profesional yang kerap. Sudah tentu, antara peperiksaan, jika anda perasan perubahan dalam penglihatan anda – atau anda fikir mata anda may be_3b35cde8bb05cf58d_may be_3b3c619d-contact in_cc781905-5cde-3194-bb3b. profesional penjagaan mata anda dengan segera.

 

Degenerasi Makula Berkaitan Umur

Degenerasi makula berkaitan usia (AMD) adalah gangguan fizikal pusat retina yang dipanggil makula.

 

Mata Terbeliak

Mata membonjol, atau proptosis, berlaku apabila satu atau kedua-dua mata terkeluar dari soket mata akibat lesi mengambil ruang seperti bengkak otot, lemak, dan tisu di belakang mata.

 

Katarak

Katarak adalah sejenis penyakit mata yang merosot di mana kanta secara beransur-ansur menjadi legap dan penglihatan menjadi kabur.

 

Katarak pada Bayi

Dalam kes yang jarang berlaku, kanak-kanak mengalami katarak dalam beberapa tahun pertama kehidupan mereka.

Retinitis CMV

CMV Retinitis ialah jangkitan serius pada retina yang sering memberi kesan kepada penghidap AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) dan yang mungkin juga menjejaskan orang yang mengalami gangguan imun yang lain.

Buta warna

Buta warna sebenarnya bukanlah buta dalam erti kata sebenar tetapi adalah kekurangan penglihatan warna—orang yang terjejas olehnya tidak bersetuju dengan kebanyakan orang lain tentang padanan warna.

Mata Bersilang (Strabismus)

Mata bersilang (atau strabismus) berlaku apabila mata seseorang tidak dapat menjajarkan pada titik yang sama pada masa yang sama, dan kelihatan tidak sejajar atau menghala ke arah yang berbeza.

Edema Makular Diabetik

Edema Makula Diabetik, DME, disebabkan oleh pengumpulan cecair dalam makula. Pesakit dengan DME biasanya mengalami penglihatan kabur yang boleh menjadi teruk.

Mata Terapung dan Kelipan Mata

Floaters ialah bintik-bintik kecil atau awan yang bergerak merentasi bidang penglihatan anda—terutamanya apabila anda melihat latar belakang yang terang dan jelas, seperti dinding kosong atau langit biru tanpa awan.

Glaukoma

Glaukoma berlaku apabila pengumpulan cecair dalam mata menghasilkan tekanan, merosakkan saraf optik.

Keratoconus

Apabila kornea di hadapan mata, yang biasanya bulat, menjadi nipis dan berbentuk kon.

Mata malas

Umumnya dikenali sebagai mata malas, amblyopia adalah penglihatan yang lemah pada mata yang tidak menerima penggunaan yang mencukupi semasa awal kanak-kanak.

Penglihatan Rendah

Apabila cermin mata biasa atau kanta sentuh tidak menghasilkan penglihatan yang jelas, anda dianggap mempunyai penglihatan yang rendah.

Hipertensi Okular

Hipertensi okular ialah peningkatan tekanan dalam mata yang melebihi julat yang dianggap normal.

Detasmen Retina

Apabila retina terlepas, membran sensitif cahaya belakang mata menjadi terpisah daripada tisu saraf dan bekalan darah di bawahnya.

Kelopak Mata Terkedut

Kadang-kadang kelopak mata anda berkedut.

Uveitis

Uveitis ialah keradangan bahagian dalam mata, khususnya menjejaskan satu atau lebih daripada tiga bahagian mata yang membentuk uvea.

Jangan sekali-kali menundukkan kepala anda. Sentiasa pegang tinggi. Pandang dunia tepat di mata.
 

Helen Keller

PETIKAN HARI INI 
bottom of page