top of page

DIABETIC PENYAKIT MATA

Malaysia adalah salah satu negara terkemuka dengan kelaziman diabetes, yang juga menjelaskan bilangan penduduk yang tinggi dengan penyakit mata diabetes. Penyakit mata diabetik adalah sekumpulan keadaan mata yang boleh menjejaskan penghidap diabetes.

 • Retinopati diabetik menjejaskan saluran darah dalam tisu sensitif cahaya yang dipanggil retina yang melapisi bahagian belakang mata. Ia adalah punca paling biasa kehilangan penglihatan dalam kalangan penghidap diabetes dan punca utama kecacatan penglihatan dan buta dalam kalangan umur bekerja dewasa.

 • Edema makula diabetes (DME). Akibat daripada retinopati diabetik, DME ialah bengkak di kawasan retina yang dipanggil makular.

Punca Penyakit Mata Diabetik

Apabila keadaan diabetes menyebabkan saluran darah dalam retina rosak, saluran darah yang rosak membocorkan cecair dan lipid ke makula (bahagian retina yang bertanggungjawab untuk penglihatan terperinci). Apabila penyakit itu berlanjutan, saluran darah baru dan rapuh tumbuh di sepanjang retina.

Tanpa rawatan yang tepat pada masanya, saluran darah baru ini boleh berdarah, penglihatan awan, dan memusnahkan retina. Jika dibiarkan, parut atau detasmen retina mungkin berlaku.

Semua individu yang menghidap Diabetes, termasuk wanita hamil berisiko mengalami keadaan ini. Mereka yang mempunyai tekanan darah tinggi dan kolesterol tinggi berisiko lebih besar untuk memburukkan keadaan.

Gejala Retinopati Diabetik dan DME

Tiada tanda atau gejala pada peringkat awal retinopati diabetik. Walau bagaimanapun, pada peringkat seterusnya, mereka yang mempunyai keadaan ini mungkin mengalami:

 • Penglihatan kabur

 • Kesukaran membaca

 • Kehilangan penglihatan secara tiba-tiba pada sebelah mata

 • Terapung dan kilatan cahaya

 • Melihat cincin di sekeliling sumber cahaya

Bagaimanakah kita mendiagnosis Retinopati Diabetik  dan DME?

 • Pemeriksaan Fundus (penggunaan lampu celah khas untuk melihat bahagian dalam mata)

 • Fundus Viewing – Pakar Perunding Oftalmologi akan memeriksa retina untuk memberikan diagnosis yang tepat

 • Fotografi Fundus – Kakitangan terlatih menggunakan kamera fundus untuk menangkap imej mata dalam

 • Fundus Fluorescein Angiography (FFA)– prosedur yang serupa dengan Fundus Photography, tetapi mempunyai pewarna fluorescein yang disuntik ke dalam pesakit, yang akan bergerak ke mata dan menyerlahkan saluran darah, membolehkan pakar oftalmologi memeriksa kebocoran saluran darah walaupun terdapat lemah. bekalan darah.
   

Pilihan Rawatan
 • Pengurusan diabetes adalah penting dalam mencegah kehilangan penglihatan akibat retinopati diabetik. Selain itu, prosedur berikut boleh dijalankan untuk membaiki kerosakan yang disebabkan oleh keadaan tersebut
 • Terapi Suntikan Anti-VEGF. Ubat anti-VEGF disuntik ke dalam gel vitreous untuk menyekat protein yang dipanggil vascular endothelial growth factor (VEGF), yang boleh merangsang saluran darah yang tidak normal untuk membesar dan membocorkan cecair. Menyekat VEGF boleh membalikkan pertumbuhan saluran darah yang tidak normal dan mengurangkan cecair dalam retina
 • Rawatan Laser (digunakan untuk menutup atau membuang saluran darah yang tidak normal dan saluran darah yang bocor)
 • Pembedahan (vitrektomi). Vitrectomy ialah pembedahan membuang gel vitreous di bahagian tengah mata. Prosedur ini digunakan untuk merawat pendarahan teruk ke dalam vitreous, dan dilakukan di bawah anestesia tempatan atau am.
Apa yang kau boleh buat?
Jika anda menghidap diabetes, anda harus melawat pakar oftalmologi anda dengan kerap untuk memastikan retina anda sihat, terutamanya penyakit mata diabetik mungkin tanpa gejala pada peringkat awal.
Pengesanan awal penyakit adalah penting untuk mengesan dan memulihkan penglihatan sebelum kerosakan kekal berlaku.

   ! Walau apa pun rupa anda, kahwini lelaki seusia anda - apabila kecantikan anda semakin pudar, penglihatannya akan pudar.

      

Phyllis Diller

PETIKAN HARI INI 
bottom of page