top of page

PENYAKIT MATA KORNEA

KERATOCONUS

Kira-kira 1 dalam 2000 orang di Malaysia terjejas oleh Keratoconus. Keratoconus adalah penyakit mata kornea yang progresif di mana kornea menipis, mula membonjol menjadi bentuk seperti kon. Perubahan dalam bentuk mata menyebabkan penglihatan terganggu.

GEJALA KERATOCONUS

Penglihatan menjadi kabur atau silau

Koyak

Kuasa biasan tidak stabil, memerlukan penukaran cermin mata atau kanta sentuh yang kerap

Sensitiviti kepada cahaya

Jika anda menemui simptom ini, Adalah lebih baik untuk berjumpa an pakar mata.

APAKAH PUNCA KETAROCONUS

Keratoconus mungkin disebabkan oleh oxidative stress (kerosakan pada sel-sel mata, disebabkan oleh ketidakseimbangan dalam badan) dan kelemahan kornea.

Faktor lain termasuk kecenderungan genetik (keratoconus selalunya memberi kesan kepada lebih daripada seorang ahli keluarga yang sama), dan ia juga mungkin disebabkan oleh gosokan mata yang berkaitan dengan alahan (yang menyebabkan mata gatal dan kerengsaan).

DIAGNOSIS

A Pengimejan Kornea Peranti digunakan untuk menjalankan Topografi Kornea, yang menangkap imej keadaan kornea dan menyediakan butiran.

RAWATAN
Pengurusan keratoconus bergantung kepada keterukan dan prognosis keadaan individu.
  • Pada peringkat awal, cermin mata atau kanta sentuh boleh membantu meningkatkan penglihatan
  • Dalam kes progresif yang cepat, Collagen Cross Linking procedure boleh membantu menghentikan atau memperlahankan perkembangan keratoconus
  • Dalam kes bentuk kornea yang tidak sekata, the Intra – Corneal Ring Insertion procedure boleh membantu untuk membalikkan simptom kornea yang menebal dan menebal.
  • Dalam keratoconus peringkat akhir, Pemindahan Kornea pembedahan dianggap sebagai pilihan terakhir, selepas semua pilihan lain telah habis.
Pautan Silang Kolagen
Prosedur untuk menghentikan atau memperlahankan perkembangan keratoconus dengan menguatkan kornea. Larutan riboflavin digunakan pada mata dan diaktifkan menggunakan cahaya ultraviolet (UV), yang menyebabkan ikatan baru terbentuk merentasi helai kolagen dalam kornea, menguatkannya.
Kemasukan Cincin Intra Kornea
Prosedur untuk membalikkan gejala yang dikaitkan dengan Keratoconous dengan menanam cincin kornea yang disesuaikan untuk meratakan dan menebal kornea.
Pemindahan Kornea
Pembedahan untuk menggantikan kornea yang rosak/berpenyakit dengan kornea yang baru.
PEMATUHAN
Jika anda mempunyai keratoconus, adalah penting untuk anda:
  • Jangan gosok mata anda
  • Rawat alahan anda untuk mengawal kerengsaan mata atau kegatalan
  • Sentiasa membuat susulan dengan pakar oftalmologi anda untuk memantau perkembangan keadaan
“Saya testimoni. Klik untuk mengedit saya dan tambahkan teks yang menyatakan sesuatu yang baik tentang anda dan perkhidmatan anda.”

Philip Cruz

MUTIARA KATA UNTUK HARI INI
bottom of page