top of page

 FAQ 

TOP SOALAN YANG KAMI DENGAR DARIPADA PESAKIT MATA

Apakah risiko jika katarak tidak dikeluarkan / dirawat?

Jika Katarak tidak dibuang / dirawat, anda akan hidup dengan penglihatan yang terjejas, justeru, berisiko diri anda mengalami kecederaan akibat terjatuh dan kualiti hidup yang terjejas. Ia juga mungkin jika tidak dirawat terlalu lama, katarak mungkin menjadi matang atau sangat padat menjadikan pembedahan sukar.

Mengapa saya berasa seperti ada sesuatu yang bergesel dengan mata saya apabila saya berkelip?

Berasa seperti kelopak mata kasar atau bergesel dengan mata dipanggil Sensasi Badan Asing (FBS)​. Terdapat pelbagai sebab yang boleh menyebabkan perasaan sedemikian. Walau bagaimanapun, yang paling biasa adalah mata kering atau keradangan kelopak mata yang dipanggil blepharitis. Kaedah paling mudah untuk merawat ini adalah dengan air mata buatan (artificial tears).

Jika anda percaya ada bendasing yang sebenar di dalam mata dan tidak lega selepas mencuci mata dan mengunakan artificail tears, maka anda harus berjumpa pakar mata.

Bolehkah preskripsi lama atau tidak tepat untuk cermin mata menyebabkan perkembangan rabun / memburukkan penglihatan saya?

Memakai preskripsi yang salah sangat tidak mungkin menyebabkan kerosakan sementara atau kekal pada mata. Walau bagaimanapun, ia boleh menyebabkan gejala yang dipanggil asthenopia dan termasuk penglihatan kabur, sakit kepala, loya, sakit mata, sakit kening dan lain-lain. Gejala-gejala ini sepatutnya hilang apabila anda mendapat preskripsi yang betul.

Bolehkah pemeriksaan "slit lamp" pada kanak-kanak berbahaya?

Lampu celah ialah jenis mikroskop yang menggunakan cahaya terang yang membantu pakar mata melihat jauh ke dalam mata. Pemeriksaan ini adalah penting untuk mengetauhui penyakit di dalam mata. Ia mungkin mencabar untuk dilakukan pada sesetengah kanak-kanak, walau bagaimanapun, ia tidak sepatutnya berbahaya tidak kira berapa kerap ia dilakukan tanpa mengira kanak-kanak atau orang dewasa.

Bolehkah mata kering menyebabkan buta?

Tidak, mata kering tidak menyebabkan buta, tetapi ia boleh menyebabkan banyak kesengsaraan termasuk penglihatan kabur; kemerahan; perasaan berpasir, pedih, gatal dan rasa seperti sentiasa ada sesuatu di mata anda. Mata kering mempunyai banyak punca asas termasuk penyakit autoimun, LASIK, dan ubat-ubatan seperti antihistamin dan antidepresan. Terdapat banyak rawatan yang tersedia tetapi tiada penawar kekal. 

Selepas berapa lama seseorang boleh memandu selepas pembedahan katarak?

Sebaik sahaja seseorang memenuhi kriteria ketajaman penglihatan di negeri mereka dan berasa cukup selesa dengan penglihatan mereka untuk memandu. Ini mungkin seawal hari berikutnya selepas pembedahan.

 

Adakah risiko rabun tinggi untuk melakukan pembedahan katarak?

Menjadi sangat rabun tidak menjadikan anda tidak layak untuk mendapatkan pembedahan katarak. Walau bagaimanapun, risiko "detachment" retina lebih tinggi pada pesakit rabun yang teruk. Pembedahan katarak juga boleh menjadi lebih mencabar kerana pesakit "myopia" tinggi akan mempunyai mata yang lebih panjang dan kedalaman ruang "anterior" yang meningkat boleh menyebabkan pembedahan secara teknikalnya lebih sukar. Seperti mana-mana prosedur, seseorang mesti menilai dengan teliti risiko dan faedah pembedahan sebelum meneruskan.

Bolehkah pembedahan katarak dilakukan pada tahap penyakit yang ringan?

Katarak boleh dikeluarkan pada mana-mana peringkat, tetapi insurans anda mungkin tidak membayar balik untuk prosedur jika ia benar-benar kecil dan tidak mengubah penglihatan anda dengan ketara dengan pembetulan cermin mata.

Adakah ketumbit mata itu penyakit berjangkit?

Ketumbit mata tidak berjangkit, sebaliknya ia adalah jangkitan tempatan atau keradangan kelenjar penghasil minyak kelopak mata. Rawatan biasanya berupa kompresi hangat dan kebanyakannya akan sembuh tanpa antibiotik. Sebilangan kecil akan berkembang menjadi jangkitan kelopak mata yang ketara yang ditandai dengan bengkak dan kesakitan yang ketara akan memerlukan rawatan lanjut. 

bottom of page