top of page

Kesalahan Refraktif atau Rabun Mata

Menurut WHO, anggaran 153 juta orang di seluruh dunia hidup dengan kecacatan penglihatan disebabkan oleh kesalahan refraktif yang tidak dikoreksi. Apa itu kesalahan refraktif atau rabun mata?


Penglihatan adalah penafsiran sinar cahaya yang dipantulkan oleh objek yang ditukar menjadi impuls elektrik apabila mereka mengenai retina. Impuls elektrik ini kemudian dihantar ke otak untuk membentuk imej. Retina adalah lapisan mata yang terletak di belakang mata yang mengandungi sel-sel sensitif cahaya. Kesalahan refraktif berlaku apabila cahaya tidak difokuskan dengan betul. Ini berlaku apabila mata tidak berbentuk dengan sempurna. Keupayaan mata untuk menumpukan cahaya dipengaruhi oleh bentuk kornea, kelengkungan lensa, dan panjang mata.


Refractive Error | iDrKavitha | Melaka
Image: Ai generated glasses

Beberapa gejala yang datang bersama-sama dengan kesalahan refraktif adalah seperti berikut:

  • Penglihatan kabur atau terdistorsi

  • Kesulitan menumpukan pada objek dekat atau jauh

  • Mengedipkan mata untuk membaca

  • Menegang mata atau keletihan


Semua jenis kesalahan refraktif menyebabkan ketidakupayaan untuk melihat dengan jelas pada jarak yang berbeza. Namun, cara penglihatan terjejas, dan gejala yang menyertainya, berbeza secara signifikan di antara jenis-jenis kesalahan refraktif yang berbeza. Jenis-jenis biasa kesalahan refraktif termasuk miopia, hipermetropia, presbiopia, dan astigmatisme.


Apa itu Miopia?

Miopia juga dikenali sebagai 'rabun dekat' atau 'rabun dekat'. Seperti nama biasa yang mengatakan, individu dengan miopia boleh melihat objek yang berdekatan dengan jelas tetapi mungkin tidak dapat melihat objek yang jauh dengan jelas. Miopia biasanya berlaku apabila lensa memfokuskan cahaya terlalu "kuat", menyebabkan cahaya difokuskan sebelum retina, bukan pada retina (lihat imej di atas), keadaan ini juga boleh disebabkan oleh mata yang panjang atau kedua-dua faktor ini. Miopia biasanya berkembang pada awal kanak-kanak dan boleh menjadi lebih teruk dengan usia kerana bentuk mata berubah dari semasa ke semasa. Penggunaan skrin yang berlebihan dan kurangnya masa yang dihabiskan di luar boleh menyebabkan kesan yang lebih teruk.


Apa itu Hipermetropia?

Hipermetropia juga dikenali sebagai 'rabun jauh', 'rabun jauh', atau 'hipermetropia'. Keadaan ini menyebabkan individu yang terjejas dapat melihat objek jauh dengan jelas dan tidak dapat melihat objek yang berdekatan dengan jelas. Ini biasanya berlaku apabila kornea (atau lensa) kurang melengkung daripada biasa, mata terlalu pendek, atau gabungan faktor-faktor ini. Berlawanan dengan miopia, lensa tidak memfokuskan cahaya dengan cukup kuat, bermaksud cahaya difokuskan di belakang retina, bukan langsung padanya. Rabun jauh boleh berlaku pada semua peringkat usia tetapi sering menjadi lebih teruk selepas usia 40 tahun.


Apa itu Astigmatisme?

Astigmatisme ditandai dengan penglihatan kabur atau terdistorsi, biasanya pada semua jarak. Penyebab utama astigmatisme adalah bentuk kornea, misalnya, apabila bentuknya lebih mirip bola ragbi daripada bola sepak. Keadaan ini menyebabkan sinar cahaya disebarkan dengan tidak sekata dan tidak difokuskan pada satu titik pada retina. Kebanyakan orang mempunyai beberapa darjah asimetri kornea, oleh itu, menjadikan astigmatisme diagnosis yang sangat biasa. Dalam kebanyakan kes ringan, ramai orang tidak akan menyedarinya sehingga pemeriksaan mata berkala dilakukan. Walau bagaimanapun, sesetengah pesakit mungkin mengalami astigmatisme yang teruk yang boleh menyebabkan penglihatan yang sangat terdistorsi - seolah-olah melihat melalui cermin rumah hantu.


Apa itu Presbiopia?

Berbeza dengan miopia, hipermetropia, dan astigmatisme, Presbiopia menyebabkan penurunan visual secara progresif pada peringkat usia lanjut, biasanya antara usia 40 hingga 65 tahun. Faktor utama yang menyumbang kepada keadaan ini adalah lensa mata menjadi lebih kaku, dan pada masa yang sama otot-otot di sekitar lensa melemah. Apabila seseorang tua, lensa kehilangan keupayaan ini untuk menjadi lebih cembung (biasanya ia perlu untuk membolehkan mata anda menumpukan pada objek yang berdekatan) dan, sebagai akibatnya, imej tidak difokuskan pada retina. Tidak jarang bagi orang tua untuk mengembangkan presbiopia dan kesalahan refraktif lain seperti miopia atau astigmatisme.


Bagaimana Kesalahan Refraktif Didapati & Dirawat?

Kesalahan refraktif didiagnosis semasa pemeriksaan mata menyeluruh dengan optometris atau oftalmologi. Semasa pemeriksaan, ujian ketajaman visual (ukuran seberapa jelas penglihatan anda) dilakukan. Ujian refraksi juga biasa digunakan untuk memeriksa seberapa baik mata anda dapat menumpukan cahaya, dan jika kaca mata atau lensa hubung diperlukan untuk menyesuaikan kuasa refraktif.


Kesalahan refraktif boleh dibetulkan dengan cermin mata dan lensa hubung, atau dirawat dengan pembedahan mata laser (iaitu; LASIK) atau penukaran lensa refraktif, bergantung pada keparahan kesalahan refraktif, pilihan gaya hidup dan usia seseorang.


Pembedahan mata laser melibatkan pembentukan semula kornea secara kekal untuk menyesuaikan kuasa refraktif supaya ia dapat menumpukan cahaya dengan betul pada retina. Jenis pembedahan pembetulan penglihatan ini secara umumnya sesuai untuk orang yang mengalami miopia, hipermetropia, dan / atau astigmatisme, dan presbiopia.


Penukaran lensa refraktif juga dikenali sebagai penggantian IOL atau pembedahan IOL adalah bentuk pembedahan pembetulan penglihatan yang biasanya disimpan untuk orang yang berusia lebih dari 40 tahun dan / atau selepas mempertimbangkan pelbagai faktor lain. Prosedur ini melibatkan penggantian lensa semulajadi dengan yang palsu.


Jangan ragu untuk membuat temujanji untuk maklumat lanjut atau penyelesaian yang sesuai untuk keadaan mata anda!

2 lihatan0 komen

Siaran Terkini

Lihat Semua

Comments


bottom of page