top of page

Bahaya Penggunaan Kanta Lekap Yang Tidak Betul


Kanta lekap boleh menjadi cara yang baik untuk membetulkan masalah penglihatan. Namun, jika tidak digunakan dengan betul, ia boleh menyebabkan pelbagai masalah mata. Artikel ini akan membincangkan beberapa tabiat buruk yang perlu anda tinggalkan jika anda memakai kanta lekap.


Pembasuhan Tangan

Orang biasa dianggarkan menyentuh muka mereka 2,000 hingga 3,000 kali sehari. Ini boleh menyebabkan kotoran, minyak, dan bakteria menyelinap ke dalam mata dan berpotensi menyebabkan jangkitan. Satu-satunya cara yang senang untuk melindungi diri adalah dengan mencuci tangan anda dengan sabun dan air secara berkala. Namun, ramai orang gagal melakukan ini dengan betul. Akibatnya, mikrob yang berbahaya sering kali kekal pada kulit. Sebelum mengendalikan lensa anda, sentiasa basuh tangan anda dengan sabun dan air. Kemudian, bersihkan sepenuhnya dengan larutan kanta sebelum memasangnya kembali di mata anda. Langkah-langkah berjaga-jaga ini dapat membantu menjaga kesihatan mata anda dan bebas daripada jangkitan.


Penukaran Larutan Kanta Mengikut Saranan


Salah satu perkara terburuk yang boleh anda lakukan untuk mata anda adalah tidak mengganti larutan kanta lekap anda. Seiring dengan masa, larutan tersebut akan tercemar dengan bakteria, menyebabkan jangkitan mata yang serius. Selain itu, larutan tersebut tidak akan lagi berkesan membersihkan dan menghentikan kanta anda, meninggalkannya terdedah kepada kotoran dan sisa. Jika anda memakai kanta lekap, tukar larutan anda secara berkala dan jangan gunakan yang lama.


Menggunakannya untuk jangka masa yang Lama

Salah satu masalah pengunaan kanta lekap paling kerap berlaku adalah penggunaan kanta lekap untuk janka masa yang jangka masa yang terlalu lama. Kebanyakan kanta lekap ini tidak sesuai untuk digunakan melebihi 8 jam sehari. Memanjangkan masa yang diperuntukkan untuk memakai kanta lekap mungkin akan menyebabkan ketidakselesaan, kemerahan, dan kesan sampingan lain.


Air dan Kanta Lekap

Salah satu perkara yang paling penting untuk diingati adalah jangan memakai kanta semasa berenang. Ini termasuk kolam renang, semasa berjacuzzi dan ketika mandi. Air boleh mengandungi bakteria atau bahan pencemar lain yang boleh menyebabkan jangkitan atau iritasi. Selain itu, air boleh menyebabkan kanta membengkak, menjadikannya sukar untuk dikeluarkan.Peraturan mudah ini dapat membantu menjaga kesihatan mata anda dan mengelakkan masalah yang berpotensi.


Iritasi Mata dan Kanta Lekap

Memakai kanta lekap adalah komitmen untuk menjaga dan merawat mata anda setiap hari. Adalah penting untuk peka terhadap kesihatan mata anda, bermula dengan mengikuti beberapa peraturan asas pemakaian dan penjagaan kanta lekap. Salah satu perkara terburuk yang boleh anda lakukan untuk mata anda adalah memakai kanta semasa mereka iritasi. Ini boleh menyebabkan pelbagai masalah, dari kecederaan kornea hingga jangkitan. Jadi jika mata anda merah, gatal, atau berair, keluarkan kanta lekap anda dan beri mereka rehat. Mata anda akan berterima kasih atas itu!


Kesimpulan

Kanta lekap adalah cara yang baik untuk membantu penglihatan anda, tetapi hanya jika anda menjaga mereka! Saya harap anda faham and mengikut lima tabit buruk berkaitan dengan kanta lekap yang perlu ditinggalkan untuk menjaga kanta anda dalam keadaan baik. Terima kasih kerana membaca, dan pastikan untuk mengelakkan kesilapan ini!


Rujukan

Moreddu R, Vigolo D, Yetisen AK. Contact Lens Technology: From Fundamentals to Applications. Advanced Healthcare Materials [Internet]. 2019 Jun 11 [cited 2022 Jul 24];8(15):1900368. Available from: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31183972/

11 lihatan0 komen

Siaran Terkini

Lihat Semua

Comments


bottom of page