top of page

Apa yang harus dimakan dan apa yang patut dielak untuk kesihatan mata yang optimum.

Sejarah keluarga memainkan peranan penting dalam perkembangan pelbagai penyakit mata. Walau bagaimanapun, genetik tidak semuanya bertanggungjawab. Diet dan gaya hidup juga memainkan peranan penting! Beberapa perubahan dalam diet anda mungkin memberi impak besar dalam pencegahan penyakit mata atau sekurang-kurangnya menangguhkan permulaan atau kemajuan penyakit mata yang sedia ada.


Terdapat beberapa vitamin atau nutrien yang boleh memainkan peranan penting dalam mengurangkan risiko penyakit mata biasa seperti degenerasi makula berkaitan usia dan katarak, sebagai contoh, vitamin A, Vitamin C, asid lemak omega-3, dan zink.Kajian Menunjukkan Bahawa Diet Sihat Boleh Mempengaruhi Kesihatan Mata

 • Satu kajian kemas kini AREDS 2013 - zeaxanthin dan lutein didapati penting untuk kesihatan mata.

 • Kajian konsolidasi dari tahun 2015 membuktikan bahawa vitamin E memainkan peranan penting dalam mengurangkan risiko katarak (berkaitan usia).

 • Dalam satu kajian dari Harvard Medical School pada tahun 2007, kita belajar bahawa retinopati proliferatif (penyebab utama buta terutama di Malaysia) mungkin dapat dielakkan dengan mengambil lebih banyak asid lemak omega-3.


Vitamin dan Zat Mana yang Mungkin Memberi Manfaat untuk Kesihatan Mata?


Zat-zat berikut mungkin yang paling bermanfaat untuk kesihatan mata:

 • Lutein dan zeaxanthin adalah dua jenis karotenoid yang terdapat secara meluas dalam sayur-sayuran dan tumbuhan lain. Antioksidan kuat ini didapati mengurangkan risiko degenerasi makula berkaitan usia, katarak, dan penyakit mata kronik lain.

 • Asid lemak penting: "Lemak" baik penting dalam mengekalkan sistem penglihatan dan saraf yang sihat. Asid lemak omega-3, terutamanya EPA dan DHA, adalah nutrien penting yang diperlukan untuk pembangunan dan pengekalan fungsi mata dan retina yang betul.

 • Vitamin C, atau asid askorbik adalah antioksidan kuat lain yang diketahui mengurangkan risiko degenerasi makula berkaitan usia dan katarak apabila diambil bersamaan dengan diet seimbang.

 • Zink: Merupakan mineral surih yang bertindak sebagai pendahulu dalam pengangkutan vitamin A dari hati ke retina. Vitamin A membantu menghasilkan melanin, pigmen yang melindungi mata.

 • Vitamin E: Radikal bebas merosakkan tisu-tisu sihat dalam mata. Vitamin E adalah antioksidan yang melindungi mata dari radikal bebas yang berbahaya.

Makanan Mana yang Terbaik untuk Kesihatan Mata dan Penglihatan?


Sekarang setelah kita telah menyelidiki beberapa nutrien utama yang diperlukan oleh mata untuk fungsi yang betul, berikut adalah senarai makanan yang mengandungi nutrien yang disebutkan di atas dan banyak lagi:

 • Ikan: Ikan berlemak, mudah didapati dan kaya protein. Mereka juga merupakan sumber yang sangat baik bagi asid lemak omega-3. Beberapa contoh ikan kaya EPA dan DHA adalah tuna, ikan makerel, sardin, hering, dan trout.

 • Brokoli: Brokoli boleh dimakan sendiri atau boleh ditambahkan ke banyak hidangan. Brokoli adalah sumber yang baik untuk Vitamin C, lutein, dan zeaxanthin.

 • Kacang-kacangan dan bijirin: Banyak kacang-kacangan dan bijirin tidak hanya kaya dengan asid lemak omega-3 dan Vitamin E, tetapi juga mudah dimasukkan ke dalam diet seseorang. Beberapa contoh yang baik bagi kacang-kacangan & bijirin termasuk walnut, gajus, Brazil nuts, dan lentil.

 • Biji-bijian: Sama seperti kacang, banyak biji-bijian, termasuk biji hemp dan biji chia, juga kaya dengan omega-3 dan vitamin E.

 • Buah-buahan sitrus: Vitamin C boleh ditemui dalam banyak buah-buahan. Buah-buahan sitrus, khususnya lemon, limau gedang, dan oren adalah sumber yang sangat baik bagi vitamin C.

 • Telur: Penuh dengan omega-3, lutein, dan vitamin E, telur adalah sumber kuasa sokongan mata. Mereka juga merupakan salah satu sumber protein yang paling terjangkau dan mudah didapati. Terdapat juga beberapa telur yang mempunyai dua kali ganda omega-3, lebih banyak vitamin E dan lutein juga.

 • Sayur-sayuran hijau: Sayur-sayuran hijau dapat menyediakan Anda dengan Vitamin C bersama-sama dengan lutein dan zeaxanthin. Beberapa kajian menunjukkan memasak sayur-sayuran membantu badan menyerap lutein dengan lebih baik. Sebagai contoh, bayam, kangkung dan banyak lagi.

Adakah Makanan Tertentu Meningkatkan Risiko Masalah Penglihatan?


Pemakanan yang kaya dengan makanan yang diproses yang mungkin memberikan sedikit atau tiada nutrien untuk menyokong kesihatan mata dan penglihatan optimum. Banyak penyelidikan menunjukkan bahawa diet tinggi lemak dan diet yang tinggi gula mungkin meningkatkan risiko mengembangkan degenerasi makula berkaitan usia (AMD) dan masalah penglihatan berkaitan diabetes.

Makanan lain yang boleh memudaratkan kesihatan mata termasuk:

 • Minuman berkarbonat: Satu kajian pada tahun 2018 menemui bahawa individu yang minum 4 atau lebih tin minuman berkarbonat diet seminggu nampaknya mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mengembangkan retinopati diabetik proliferatif.

 • Dehidrasi: Dehidrasi boleh menyebabkan mata kering, gatal, dan iritasi.

 • Natrium tinggi: Beberapa kajian telah menemui bahawa mengambil makanan yang mengandungi garam tinggi mungkin akan menyebabkan perkembangan katarak berkaitan usia.

 • Diabetes: Diabetes menyebabkan kerosakan progresif kepada mata dan pada akhirnya menyebabkan kehilangan penglihatan. Keadaan mata berkaitan diabetes biasanya akan bertambah teruk dari semasa ke semasa. Retinopati diabetik boleh menyebabkan buta jika dibiarkan tanpa rawatan.

 • Gula ringkas: Satu kajian American Journal of Clinical Nutrition menemui bahawa mengambil kurang gula terolah mengurangkan risiko mengembangkan degenerasi makula berkaitan usia. Contoh karbohidrat terolah termasuk roti putih, produk yang dipanggang seperti muffin, kuki, dan pasta.


Dapatkan pendapat pakar.


Penting untuk bercakap dengan ahli oftalmologi atau ahli pemakanan jika anda berniat untuk mengamalkan tabiat makan yang lebih sihat untuk menyimpan atau meningkatkan penglihatan. Terdapat pelbagai makanan sihat yang boleh anda makan yang baik untuk penglihatan anda; sesetengah yang mudah didapati dan sesetengah yang mungkin perlu anda tambah sebagai tambahan.


Selain daripada memasukkan makanan yang berkhasiat dalam diet anda, anda mungkin perlu menghapuskan beberapa makanan dari diet anda. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk bercakap dengan doktor anda tentang perkara ini kerana anda mungkin mempunyai beberapa keperluan semula jadi.


Pakar mata, bersama-sama dengan ahli pemakanan atau ahli pemakanan boleh membantu anda mengadopsi diet yang dapat membantu menjaga mata anda bebas daripada penyakit tertentu dan mengekalkan penglihatan yang sihat dalam jangka panjang.

22 lihatan0 komen

Siaran Terkini

Lihat Semua

Kommentarer


bottom of page