top of page

Apa Itu Buta Warna? Patutkah kita risau?

Updated: 9 Mei


Buta warna | iDrKavitha | Melaka
Ganbar 1: Ujian Ishihara (Ishihara Plates) merupakan satu ujian saringan penglihatan warna yang terkenal dan digunakan di seluruh dunia sejak tahun 1917.

Buta warna adalah keadaan biasa yang berlaku apabila terdapat masalah dengan pigmen sensitif warna mata. Kebanyakan orang yang buta warna tidak dapat membezakan antara merah dan hijau, manakala kuning dan biru ada agak jarang berlaku.


Walaupun nama keadaan ini mungkin membuat anda percaya bahawa pesakit tidak dapat melihat sebarang warna (iaitu, achromatopsia), kebanyakan orang melihat kuning, kelabu, biru, atau beige sebagai gantinya merah dan hijau. Menurut kajian, buta warna lebih biasa berlaku pada lelaki disebabkan oleh jenis penyalinan genetik (keadaan berkaitan X).


Statistik Buta Warna

Persatuan Optometri Amerika menyatakan bahawa kira-kira 8% daripada semua lelaki kulit putih mempunyai sejenis buta warna, manakala hanya 0.5% wanita mempunyai keadaan ini. Tambahan pula, etnik juga kelihatan memainkan peranan kerana kekurangan penglihatan warna paling lazim berlaku pada orang kulit putih bukan keturunan Hispanic. Apabila membincangkan statistik antarabangsa, achromatopsia menjejaskan 1 daripada 30,000 orang di seluruh dunia.


Tanda dan Simptom Buta Warna

Seperti yang disebutkan di atas, gejala paling biasa buta warna adalah ketidakupayaan untuk membezakan merah dari hijau. Pada dasarnya, keadaan ini kelihatan pada usia awal, ketika kanak-kanak baru belajar tentang warna. Dalam beberapa kes, gejala mungkin tidak ketara kerana pesakit belajar untuk mengaitkan warna tertentu dengan objek tertentu. Sebagai contoh, orang buta warna mengaitkan rumput dengan warna hijau.


Punca Buta Warna

Kebanyakan orang buta warna dilahirkan dengan keadaan ini. Ini dipanggil keadaan kongenital. Kebanyakan masalah penglihatan warna kongenital biasanya berpindah dari ibu kepada anak lelaki. Walaupun tidak biasa, masalah penglihatan warna yang berlaku kemudian dalam hidup adalah hasil daripada:

  • penyakit

  • trauma

  • kesan toksik dari dadah

  • penyakit metabolik, atau

  • penyakit vaskular


Mesej Penting

Biasanya, buta warna adalah sesuatu yang anda miliki sejak lahir tetapi anda juga boleh mendapatkannya kemudian dalam hidup. Perubahan dalam penglihatan warna boleh menandakan keadaan yang lebih serius. Sesiapa yang mengalami perubahan penglihatan warna yang ketara perlu mendapatkan pandangan daripada pakar mata.

Jika anda mempunyai sebarang soalan khusus, hubungi kami.

19 lihatan0 komen

Siaran Terkini

Lihat Semua

Comments


bottom of page